................................

Monday, March 19, 2012

13 weeks 2nd trimester!


Salam,

wahhhhhhhhhh kejap update kejap tak...dah macam chipsmore je aku dlm blog ni. kejap ada kejap xde. so, dah ada peluang mari kita update secara bertubi2 huhuhu

nak sangat update macam2..tapi dh melampau lama xupdate, apa aku nak story pun berterabur dalam kepala otak ni. tapi xpe, kita korek skit2 uuuuuuhuhu

PREGNANCY

Okay now dah cecah ke trimester kedua oyeah! dah masuk 13 weeks dah. alhamdulillah. perut mcm dah ada bentuk sikit. tapi kalau cover, still xnampak mcm pregnant. kalau xcover, haaaaaaaaaa ada la besar buah epal (lebih kurang la)

xsabar nk habiskan trimester kedua ni plak. harap2 semua nya okay. aku ni bukan apa, hati ni risau lah juga dgn baby dlm perut ni sebab aku ni malas makan vitamin.

doc bagi vitamin utk sebulan, tapi dekat sebulan setengah aku xhabis2 lagi.sungguh over..bila dengar kawan2 yg dh bersalin kata 'jgn tinggal mkn vitamin' aku mula meracau risau hahahaha makan la kejap pastu stop balik..

aku xtahan la bau vitamin tu. memualkan. kalo rasa coklat, aku rasa dh selesai dlm masa seminggu je kot. aku harap makanan2 yg aku mkn jela bekalkan vitamin. sementara nak habis alahan ni je. susu pun minum kdg2 je.

apa yg aku mkn sepanjang pregnant? now aku suka mkn nasi panas je...dgn lauk2 kering. cthnya ikan goreng ke..sayur2 tumis ke...kdg2 telan biskut. lain2 tu mkn buah2an. itu jela makanan aku...susu aku minum kalo larat bau susu. kalau mcm xlalu bau, aku skip...

now aku harap and doakan kesihatan aku baik agar bayi dlm kandungan aku sihat walafiat.

sedikit info dr internet

Minggu ke-12 :

Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Mulai proses penyempurnaan seluruh organ tubuh. Bayi membesar beberapa millimeter setiap hari. Jari kaki dan tangan mulai terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata

Minggu ke-13


Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.

Kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar pembesaran kepala.


p/s : selalu kena warning dgn incik suami suruh makan vitamin. aku anguk2 tapi dia pergi keje, aku xmakan vitamin tu.

2 comments:

asna cute said...

Ya Allahhhh!! happynyaa! go! gO! go! enjoy ur moment on pregnancy tau ;D

BABYBOO said...

amat happy! thanks mummy asna..xsabar nk join ur club huhuhu ibu muda wakakakaka